Nederlands grootste windpark in aanbouw

Nederlands grootste windpark in aanbouw augustus 2017 - TenneT nam HSM Offshore en Iv-Oil & Gas in de arm voor het offshore transformatorstation Borssele Alpha: een stukje Hollands glorie. Het kabinet is bezig met de realisatie van vijf windparken op zee die behoren tot de grootste ter wereld, waarbij stapsgewijs grote kostenreducties worden bereikt. Dat is behalve goed voor de transitie naar duurzame energie, ook goed voor de energierekening van burgers en bedrijven en goed voor de Nederlandse economie. 

Door de ontwikkeling van windparken op zee zijn er al rond de 4.000 banen gecreƫerd, zoals in productie, bouw en onderzoek. Dit groeit naar verwachting tot 10.000 banen in 2020. Het eerste windpark dat momenteel gerealiseerd wordt is Borssele. Dit windpark bestaat uit twee delen, Borssele kavels I en II en Borssele kavels III en IV. Samen hebben deze twee windparken de capaciteit om 1.400 megawatt groene energie op te wekken, genoeg om twee miljoen huishoudens van stroom te voorzien. Na de aanleg van Borssele zullen de komende jaren nog drie andere windparken van ieder 700 megawatt volgen voor de Noord- en Zuid-Hollandse kust. Deze vijf parken tezamen kunnen in totaal 3.500 megawatt aan energie leveren, genoeg voor ruim 5 miljoen huishoudens. Hiermee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de doelstelling van het Energieakkoord om in 2023 16% duurzame energie op te wekken. Dit is qua grootte een uniek project. Van het Borssele windgebied zijn de kavels I en II gegund aan DONG Energy Borssele 1 B.V. en de kavels III en IV zijn gegund aan Blauwwind II c.v., een consortium bestaande uit Eneco, Diamond Generation Europe (100% dochteronderneming van Mitsubishi), Shell en Van Oord. Deze partijen zijn verantwoordelijk voor de opwekking van de energie en transport tot aan het offshore HVAC transformatorstation. TenneT is verantwoordelijk voor de offshore netaansluiting.

Begin 2017 gunde TenneT TSO b.v. het EPCI contract voor de bouw van het offshore transformatorstation Borssele Alpha aan HSM Offshore, met daarbij de intentie ook Borssele Beta te gunnen. Het contract betreft het ontwerp, de inkoop, constructie, het transport en installatie, en de commissioning van het platform. Iv-Oil & Gas is door HSM gecontracteerd voor het ontwerp van het platform, alle inkoop en de integratie van de door TenneT toegeleverde hoogspannings-(High Voltage) componenten en alle balance of plant materialen. Ook is Iv-Oil & Gas partner van HSM in de commissioningfase van het project. De integratie van de hoogspanningscomponenten vormt een belangrijk onderdeel binnen het project. Joulz is betrokken als High Voltage specialist. Iv-Oil & Gas heeft de afgelopen jaren al vele platformprojecten samen met HSM uitgevoerd. Zo werkten zij al in 2002 samen aan hun eerste offshore transformatorstation voor het Deense Horns Rev A. Inmiddels meer dan vijftien jaar later hebben beide bedrijven een bijzonder track record opgebouwd op het gebied van offshore transformatorstations. De perfecte kwaliteit van het bouwen van offshore constructies van HSM aangevuld met de bijzondere technische kennis van offshore staal van Iv-Oil & Gas, toegepast binnen projecten van deze omvang en met deze doelstelling: een stukje Hollands glorie om trots op te zijn.

Lees hier het volledige artikel

Terug naar overzicht

Download Ivormatie