Maria Skłodowska-Curiebrug feestelijk geopend

Maria Skłodowska-Curiebrug feestelijk geopend maart 2018 - 1 maart 2018, Valentijnskade Amsterdam, een snijdende oosten wind, gevoelstemperatuur -20. Tientallen mensen trotseren de elementen om de opening van de Maria Skłodowska-Curiebrug mee te maken. Na een kort interview met de opdrachtgevers gemeente Amsterdam en Waternet en architect Arjan Karssen werd de werking van waterkerende deur in de brug, ondanks het aanwezige ijs, succesvol gedemonstreerd en was de brug officieel open.

De gemeente Amsterdam wilde een fiets- en voetgangersbrug over de Ringvaart aanleggen voor een directe verbinding van de Valentijnkade met het Amsterdam Science Park. Omdat in de directe nabijheid ook een verouderde en aan vervanging toe zijnde waterkering lag werd gevraagd of het mogelijk was deze twee functies in één kunstwerk uit te voeren. Het nieuwe kunstwerk is een rode waterkerende en verticaal roterende klep die in het midden van de brug omhoog staat. Bij hoog water in de Ringvaart wordt de klep neergelaten.

Brug en waterkering ineen

De waterkerende deur bestaat uit twee stalen gekoppelde deuren onder een hoek van circa 33° en kantelt door het eigen gewicht en een handbediende hydraulische cilinder. Het brugdek bestaat uit een staalplaat-betonvloer met vier geïntegreerde staalbetonliggers. De deur doorsnijdt het brugdek en scheidt zo het voetpad van het fietspad. Onder de brug is een ecopassage gerealiseerd. De totale overspanning van de brug is 25 meter, de middenpijlers staan op circa 40% en 60% van de overspanning.
Dit project was een samenwerking van Bureau Arjan Karssen (architectonisch ontwerp), IMd Raadgevende Ingenieurs voor het civieltechnisch ontwerp (brug en betonconstructies) en Iv-Consult voor het mechanische ontwerp (deur en mechanische bediening) in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Waternet.

Terug naar overzicht

Download Ivormatie