Iv-Infra ontwerpt nieuwe afmeervoorziening Amerikahaven Amsterdam

Iv-Infra ontwerpt nieuwe afmeervoorziening Amerikahaven Amsterdam juli 2017 - Een nieuwe afmeervoorziening voor zeeschepen en binnenvaartschepen moet de capaciteit van de Amerikahaven in Amsterdam in de toekomst verhogen. Iv-Infra maakt hiervoor het ontwerp, waarbij opties met elkaar worden vergeleken op aanlegkosten, onderhoudskosten en risico’s in de uitvoeringsfase en gebruiksfase. 

Verschillende ontwerpopties
De ontworpen afmeervoorziening bestaat uit twee afmeerpalen met een diameter van 1.422 millimeter met fenderschotten en twee boldervoorzieningen. Voor de boldervoorziening waren twee ontwerpopties beschikbaar. De eerste bestaat uit twee bolderpalen, de tweede is opgebouwd uit twee boeien met een kettingen bevestigd aan ankerpalen op de waterbodem. In de voorlopig ontwerp fase zijn beide opties ontworpen en met elkaar vergeleken op aanlegkosten, onderhoudskosten en risico’s in de uitvoeringsfase en de gebruiksfase. Haven Amsterdam koos voor de bolderpaal, onder andere vanwege de kosten, maar ook omdat binnenvaartschepen beter gebruik kunnen maken van de bolderpalen en er op deze manier meer functionaliteit verkregen wordt. De ontwerpen zijn volledig in 3D-modellen uitgewerkt.
 
Directievoering en toezicht
Inmiddels is het werk aanbesteed en gegund aan De Klerk uit Werkendam. Iv-Infra verzorgt voor Haven Amsterdam de directievoering en het toezicht op de uitvoering. De aannemer is momenteel bezig met de detailengineering. De plaatsing van de palen op de projectlocatie is gepland in oktober van 2017.  

Terug naar overzicht

Download Ivormatie