Composieten sluisdeuren voor de Wilhelminasluis

Composieten sluisdeuren voor de Wilhelminasluis maart 2016 - In opdracht van Heijmans is Iv-Infra betrokken geweest bij het ontwerp van de Wilhelminasluis te Tilburg. Dit project had al een duurzaam karakter door de isolatie van het wachtershuis, maar door de keuze voor composieten sluisdeuren is de CO2-footprint van de sluis helemaal laag geworden. De Wilhelminasluis heeft een hoog verval (8 meter), dus de deur moet grote krachten weerstaan. Het alternatief voor composiet was naar alle waarschijnlijkheid staal geweest. Naar schatting een stalen deur van rond de 50.000 kg.

De voordelen van composiet

De composieten deur is gemaakt van InfraCore inside, een composiet met als voornaamste componenten Vezels, Polyesters en schuimkernen van Polyurethaan. De deur van de Wilhelminasluis weegt 32.473 kg. Zowel voor staal als voor composiet wordt het overgrote deel van de CO2-uitstoot gegenereerd tijdens de extractie en productie. De productie van 1 kg composiet stoot iets meer CO2 uit dan de productie van 1 kg staal, maar met composiet kan dezelfde sterkte bereikt worden met 17.527 kg minder materiaal. Dit levert uiteindelijk een reductie van de CO2-uitstoot op van 1,8 * 17.527 = 31.549 kg CO2. Minder zware deuren is dus uiteindelijk wat de CO2 winst oplevert. Dit zorgt ook voor gemak tijdens de aanleg en minder slijtage van de scharnieren, waardoor indirect ook nog CO2 bespaard wordt.

Vooruitstrevend op het gebied van sluisontwerp
Iv blijft graag vooruitstrevend op het gebied van sluisontwerp. Recentelijk is daarom onderzoek gedaan naar de voor en nadelen van het gebruik van verschillende materialen (hout, beton, staal en composiet) voor sluisdeuren. Het betreft hier het interviewen van experts (AHP-methode) van verschillende ontwerpdisciplines binnen Iv. Duurzaamheid was niet het enige onderwerp; ook veiligheid, onderhoudbaarheid, beschikbaarheid en de life cycle costs van sluisdeuren kwamen aan bod. Iv
probeert hiermee een meer integraal ontwerpproces te creƫren en kennis van verschillende disciplines te bundelen. Hierdoor hopen we onze klanten een beter (en duurzamer) ontwerp te kunnen leveren. Lees hier meer over dit project.

Terug naar overzicht

Download Ivormatie